Gott nytt år önskar din Elon kock

Välkommen!

Scrolla ner och ta del av jul och nyårsrecepten

tillsammans med Din Elon kock

Den borttagna skatten – Trillingnöten

Ingredienser
200 g Hasselnötskärnor
200 g Mjölkchoklad
2 st Dubbelnougat á 43 g
50 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sprid ut nötterna på en plåt och rosta i ugnen. Låt svalna och lägg i en plastpåse eller i en kökshandduk. Pressa och gnugga nötterna mot varandra i plastpåsen/handduken för att skalet ska lossna.
  2. Skär upp dubbelnougaten i små fyrkanter. Placera en fyrkant i mitten av tre st nötter och tryck till så alla fastnar. 
  3. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad tills helt smält, ta av från vattenbadet och låt svalna så den tjocknar lite. Doppa sedan trillingnötterna med hjälp av t.ex. en gaffel. Låt droppa av så mycket du kan och placera sedan på bakplåtspapper i rumstemperatur. Vid behov, doppa en andra gång i chokladen.
  4. Smält den mörka chokladen och ringla ett mönster över nötterna och låt svalna. 
  5. Placera i en fin glasburk och njut!

Rocky road fudge med apelsinchoklad

Ingredienser
200 g mjölkchoklad
200 g Romerska bågar
1,5 dl salta jordnötter
150 g mini-marshmallows 
1 burk kondenserad mjölk
1 påse Dumle

Gör så här:

  1. Hacka upp mjölkchokladen i bitar och placera tillsammans med romerska bågarna i en metallskål över vattenbad. När den är helt smält, tillsätt kondenserad mjölk och blanda väl. Ta bort skålen från vattenbadet och låt svalna något.
  2. Hacka upp dumlen och tillsätt tillsammans med nötterna och marshmallowen till chokladblandningen men spar gärna lite av allt till topping.
  3. Blanda väl och tryck ut på bakplåtspapper till önskad tjocklek, rekommenderat ca 2-3cm. Toppa med resterande av nötterna, marshmallowen och dumlen.
  4. Låt svalna, gärna över natten i kylskåp och skär sen upp i munsbitar!

    Lussebullar

    Ingredienser
    200 g smör
    1 liter mjölk 
    2 pkt jäst 
    3 g saffran
    1,5 dl socker 
    250 g kesella 
    1 msk salt 
    1800 g mjöl

    2 ägg
    Russin

    Gör så här:

    1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm upp till 37grader.
    2. Smula ner jästen i bunken och tillsätt lite av mjölkblandningen för att lösa upp jästen. Ha sedan i resten av vätskan.
    3. Blanda ner saffran, socker, salt och kesella. 
    4. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta ihop tills det är en blank deg. Obs! Den är något kladdigare än vanlig bröddeg. 
    5. Låt jäsa i bunken 30 minuter.
    6. Blötlägg russinen, tex i glögg. 
    7. Kavla ut degen ca 10 cm på höjden och så bred den blir med ca 1 cm tjocklek. Skär remsor på 2-3 cm och börja rulla ihop remsorna. Stanna vid hälften och vänd på remsan för att rulla ihop andra änden. Placera dom ihoprullade lussekatterna på bakplåtspapper. 
    8. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
    9. Pensla med ägg och sätt i russin. 
    10. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-8 min
      Njut med ett stort glas mjölk eller iskall julmust!

      Julgodis – Farmor Storms kola

      Ingredienser 
      8 dl socker
      1,5 dl farinsocker
      2 dl ljus sirap
      1 msk vaniljsocker
      1,5 dl kakao
      2-3 msk smör
      5 dl grädde

      Gör så här:

      1. Smält smöret i en STOR kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser samt sirapen och rör runt. Tillsätt grädden och rör till jämn smet.
      2. Koka upp och låt sjuda ganska kraftigt. Rör varje kvart i smeten så det ej bränner vid, sänk tidsintervallen efter 3-4 gånger.
      3. Gör ett kultest när den blivit lite tjockare genom att droppa en liten bit smet i ett glas vatten och rulla mellan fingrarna. Går det att göra en kula som behåller formen? Då är den klar!
      4. Häll ut hela smeten på bakplåtspapper i en form eller plåt. Bred ut så du får en jämn tjocklek, ca 1 cm.
      5. Låt svalna något så att du kan skära i den. Låt sedan stelna helt och packa in bitarna i fyrkanter av bakplåtspapper. Går utmärkt att frysa!

      Grönkålspaj med valnötter

      Fyllning
      250 g färsk grönkål
      3 rödlökar
      1 msk olja
      1 tsk salt
      1 krm svartpeppar
      2 dl riven västerbottenost
      1 citron
      1 dl grovhackade valnötter

      Pajskal
      3 dl vetemjöl
      125 g kylskåpskallt smör
      1 – 2 msk iskallt vatten

      Äggstanning
      3 ägg
      2 dl vispgrädde
      1 dl mjölk

      Gör så här:

      1. Pajskal: Tärna upp smöret i mindre bitar och nyp i hop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Eller tillsätt att i en matberedare och låt den jobba ihop till en deg.
      2. Tryck ut degen i en pajform och låt vila 30 minuter i kylen/svalt. 
      3. Förgrädda pajskalet i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
      4. Fyllning: Grovhacka grönkålen och koka några minuter i lättsaltat vatten. Obs! Stor kastrull.
      5. Skiva löken och fräs i smör tillsammans med grönkålen. Salta och peppra. Obs! Stor stekpanna.
      6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
      7. Häll den rivna i osten i stekpannan och blanda runt lite snabbt. Fördela sedan grönkålsblandningen i pajskalet och pressa citronen över fyllningen. Häll över äggstanningen. 
      8. Grovhacka valnötterna och strö över.
      9. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. 

       

      Pepparkaksglass

      Ingredienser
      I glassmaskin
      2,5 dl vispgrädde
      2,5 dl mjölk
      50 g glukos (eller honung)
      1 vaniljstång
      6 st äggulor
      100 g socker

      Smaksättning
      150 g pepparkakor
      Zest från 1 apelsin

      Ingredienser
      Snabbsättet
      5 dl vispgrädde
      1 burk sötad kondenserad mjölk

      Smaksättning
      150 g Pepparkakor
      Zest från 1 apelsin

      Gör så här: (Glassmaskin)

      1. Dela på vaniljstången och skrapa ur innehållet i en kastrull. Tillsätt även den urskrapade stången i kastrullen och häll i grädde, mjölk och glukos.
      2. Värm upp tills det börjar sjuda, det ska ej koka!
      3. Medan det värms upp, häll äggulorna och sockret i en bunke och vispa tills det börjar bli fluffigt.
      4. Häll i den nu sjudande gräddblandningen i bunken med ägg och socker väldigt försiktigt, häll långsamt och pausa flera gånger för att inte värma upp äggen för fort. Vispa för att blanda väl medan du häller i. Du vill inte att äggen blir tillagade till en äggröra, dom ska sakta värmas upp.
      5. När allt är väl blandat i bunken så häller du tillbaka det i kastrullen och värmer försiktigt upp det på spisen. Det ska ej bli varmare än 83°, väldigt viktigt! 
      6. Så fort det når 82°, häll det via en sil ner i en bunke på vattenbad för att snabbt kyla ner det.
      7. Starta glassmaskinen ca 10 minuter så att den verkligen blir iskall.
      8. Häll ner den nu avkylda gräddblandningen i den förkylda glassmaskinen och tillsätt krossade pepparkakor och apelsinzest. Starta maskinen och kör 45-60 min eller tills glassen är klar.
      9. Servera i fina skålar, toppa med lite mer pepparkakor och njut!


        Gör så här: (Snabbsättet)

        1. Vispa grädden ganska hårt, så du kan forma toppar i den. Tillsätt kondenserade mjölken och rör ihop till en smet.
        2. Tillsätt krossade pepparkakor och apelsinzest.
        3. Häll upp i en bunke eller form och stoppa in i frysen 4-5 timmar.
        4. Servera i fina skålar, toppa med lite mer pepparkakor och njut!

      Lussebullar

      Grönkålspaj

      Farmor Storms kola

      Pepparkaksglass

      Den borttagna skatten - Trillingnöten

      Rocky road fudge med apelsinchoklad

      Produkter som används

      Ankarsrum

      Köksmaskin

      Bosch

      Matberedare

      Wilfa

      Glassmaskin

      Husqvarna

      Inbyggnadsugn

      WILFA

      Stavmixer

      Professional Secrets Termometer

      Stektermometer

      Välkommen hem till Elon