Mustig porterstek
tillsammans med din Elon kock.
Här kan du se filmen med din Elon kock, ta del av receptet och få tips om produkterna som används. Mer recept från din Elon kock finns ovan.
Mustig porterstek
Kött
1.5 kg stek, benfri t.ex. Fransyska, rostbiff, högrev
50 cl Porter
1 dl kinesisk soya
1.5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
10 st svartpepparkorn
6-8 st enbär
2 st lagerblad
8-10 timjankvistar
2 tsk oregano, torkad
4-6 vitlöksklyftor
2 st gula lökar
1-2msk viltfond
Potatismos
900 g potatis
1 dl mjölk
0.5 dl grädde
Salt & peppar
50 g smör
Persilja
Tillbehör
Morot
Rödlök
Brysselkål
6-8 vitlöksklyftor
Kantareller
Smör till stekning
Sås
8 dl sky
Majsstärkelse för redning
2 dl grädde
Gör så här:
- Ta fram och förbered köttet, ta bort ev. synliga senor.
- Bryn köttet i en varm stekpanna runtom så det får en fin yta.
- Lägg ner köttet i slowcookern.
- Häll i porterölen i den varma stekpannan och vispa runt lite så att du får med smakerna från stekningen på botten och häll över allt i slowcookern.
- Skiva 2 gula lökar i skivor och tillsätt till slowcookern.
- Skala och krossa 4-6 vitlöksklyftor ner i grytan.
- Häll i soja, koncentrerad svartvinbärssaft, viltfond, enbär, svartpepparkorn, timjan, oregano och 2 lagerblad. Var försiktigt med saltet, mycket lättare att smaka av i slutet när du reder såsen. Både sojan och fonden tillför sälta.
- Slå på Low på slowcookern och låt stå i 6-7h (eller high 3-4h) beroende på storlek på köttbit.
- Skala potatisen och koka upp i lättsaltat vatten.
- Starta ugnen på 225 grader.
- Förbered brysselkål, morot, rödlök & vitlöksklyftor och hacka dessa i ungefärligt lika bitar. Kasta runt i lite olja och krydda med timjan & svartpeppar. Ugnsrosta ca 20-30 minuter tills gyllene. Salta
- Häll av vattnet från potatisen, krossa potatisen lätt med vispen, klicka i smör, krydda och häll i grädde & mjölk. Vispa till ett krämigt mos.
- När köttet är klart, ta ur köttbiten och låt sätta sig medan du silar av såsen till en kastrull.
- Låt såsen reducera och red med majsstärkelse till önskad konsistens.
- Smaksätt såsen med peppar och salt samt ev. mer timjan & svartvinbärssaft/gelé. Låt puttra.
- Finhacka och förväll kantareller i en liten stekpanna, när allt vatten är ur så tillsätter du rikligt med smör och lite salt för smak. Smörstek tills dom är gyllene och knapriga.
- Skiva köttet i tunna skivor och lägg i en fin form/tillbaka i grytan och häll över såsen.
- Servera allt i fina fat & formar och njut!