UNDERHÅLLSPLANEN

Det är mycket att hålla koll på i en bostadsrättsförening, inte minst kring reparationer och renoveringar. För att undvika dyra överraskningar använder många styrelser idag en underhållsplan som ger en helhetsbild över kommande åtgärder.

6 FÖRDELAR MED EN UNDERHÅLLSPLAN

1. Säkra värdet på fastigheten
Med en komplett underhållsplan får ni full kontroll på underhållskostnader på kort och lång sikt. Det betyder att ni i god tid kan avsätta de medel som behövs för större åtgärder och renoveringar.

2. Säkerställ rimliga månadskostnader för medlemmarna i er brf
Genom att ha koll på underhållsplanen slipper ni överraska medlemmarna med dyra avgiftshöjningar för att täcka kostnader.

3. Trygghet för en lång tid framåt
Fakta och konkreta siffror hjälper styrelsen att räkna med en jämn avgiftsutveckling och undvika obehagliga överraskningar som kan innebära lånekostnader som inte är budgeterade.

4. Effektivt arbete för styrelsen och tydligare insyn för era medlemmar
Beroende på ert behov kan underhållsplanen sträcka sig 10, 20 eller upp till 30 år framåt i tiden. Föreningen får en tydlig översikt över hur mycket kostnader som ska läggas på löpande underhåll och långsiktigt nödvändiga reparationer och renoveringar.

5. Fullständig koll på fastigheten
En fastighetsbesiktning är det första steget till en stabil och säker ekonomi, den hanterar alla aspekter av er fastighet och det framtida behovet av underhåll. Ni får svart på vitt vilken status som fastigheten har, i konkreta fakta och siffror.  

6. Underhållsplanen är till även för er som inte är medlemmar i HSB
Har ni en bostadsrättsförening men inte är medlemmar i HSB? Det gör ingenting, våra tjänster vänder sig till bostadsrättsföreningar i Sverige.

 

Det handlar om att tänka efter före

Det är mycket att hålla koll på i en bostadsrättsförening, inte minst kring reparationer och renoveringar. För att undvika dyra överraskningar använder många styrelser idag en underhållsplan som ger en helhetsbild över kommande åtgärder.
– Underhållsplanen är ett av styrelsens och föreningens viktigaste verktyg, säger Thomas Elfström, byggkonsult på HSB. Den minskar till exempel risken för att man plötsligt ska behöva chockhöja avgiften vilket i värsta fall kan leda till att vissa inte har råd att bo kvar. Man håller också fastigheten i bättre skick vilket kan ge lägre försäkringskostnader och bättre lånevillkor.

Det handlar främst om att säkra värdet på fastigheten och säkerställa rimliga månadskostnader för bostadsrättsföreningens medlemmar. Med en komplett underhållsplan får ni full kontroll på underhållskostnader på kort och lång sikt. Det betyder att ni i god tid kan avsätta de medel som behövs om en större renovering väntar längre fram. Ni kan också utveckla värdet, genom att spara energi och investera i alternativa energikällor.

Steg 1: Fastighetsbesiktning

Det första steget till en stabil och säker ekonomi är fastighetsbesiktningen. Den hanterar alla aspekter av er fastighet och det framtida behovet av underhåll. Där ingår sådant som byggnader, mark och installationer. Man tittar på såväl grund, källare, tak och fasader som värme, vatten, avlopp och el. Ni får svart på vitt vilken status som fastigheten har, i konkreta fakta och siffror. Med det som underlag kan ni sedan utveckla en långsiktig underhållsplan som svarar mot er förenings behov av löpande och långsiktigt underhåll.

Steg 2: Skapa en trygg långsiktig budget

Den underhållsplan som sedan redovisas är ett tryggt underlag när det är dags att lägga årsbudget och flerårsbudget. Med konkreta siffror och fakta kan ni räkna med en jämn avgiftsutveckling och undvika obehagliga överraskningar som kan innebära lånekostnader som inte är budgeterade. Välplanerade investeringar kan dessutom bli avsevärt mycket billigare än akuta insatser då möjligheterna att förhandla priser kan vara begränsade.

Steg 3: Styr förvaltningen effektivt

Med hjälp av nyckeltalen som finns i underhållsplanen kan vi styra det löpande förvaltningsarbetet. Föreningen får en översikt över hur mycket tid som ska läggas på löpande underhåll och långsiktigt nödvändiga reparationer och renoveringar. Underhållsplanen sträcker sig 30 år framåt i tiden och är ett utmärkt verktyg för att skapa en vision för föreningens framtida utveckling.

HSB utför underhållsplaner

HSB utför de underhållsplaner som gäller för flerbostadshus och kommersiella fastigheter. Vi har lång branscherfarenhet och specialistkompetens på området.

– Det innebär en trygghet att kunna veta på förhand vilka kostnader föreningen har framför sig. Man kan såklart inte planera för allt och man kan inte helt förhindra att saker går sönder, men det blir färre oväntade utgifter längs vägen. 

Bengt Uppvall.

Ordförande i brf Bagaren

– Det är oerhört praktiskt att slippa allt pappersarbete. Att hela planen finns online gör arbetet väldigt flexibelt och enkelt, det är bara att lägga till och justera precis som man vill allt eftersom att planeringen ändras.

Björn Skoglund

Ordförande i brf Tuppen

Vill du bli kontaktad för att få veta mer? klicka här.

Offertförfrågan

Fyll i uppgifterna så hör vi av oss inom kort!

Nyfiken på vad mer vi kan hjälpa er med?

Förebygg vattenskador

HSB Södra Norrland arbetar för att minimera fuktskador i bostadsrätter.
– En vattenskada i kök eller badrum kan sprida sig till närliggande lägenheter. Det medför stora kostnader för föreningen. Kostnader som hade kunnat minimeras om skadan upptäckts i tid. 

Trygga lekplatser

Alla bostadsrättsföreningar som har en lekplats är enligt lag skyldiga att hålla vissa säkerhetskrav. Genom att anlita en besiktningsman av lekplatser en gång om året får fler barn möjlighet att vistas i trygga miljöer.

Så höjer du fastighetens värde

Det är både enklare och mer givande att driva en bostadsrättsförening om man vet vad arbetet i en styrelse innebär. Enligt Tina Enheim, medlems- och utbildningsansvarig på HSB Södra Norrland, ger välutbildade förtroendevalda stabila föreningar – och trygga medlemmar.